Teknoloji Nedir


Teknoloji Nedir? Önemi, Zararları ve Faydaları nelerdir? Teknolojinin önemi ve gelişimi hakkında en uzun ve detaylı yazıyı okuyarak teknoloji hakkında çok derin ve kısa bilgi olarak ulaşabilirsiniz.

Günümüzün Olmazsa Olmazı Teknoloji Nedir?


Çağımızda olmazsa olmazların arasında yer alan teknoloji, yaşantımızı kolaylaştıran en büyük aracılardan birisidir.  Gel gelelim teknoloji kavramını  bu denli ağzımızda dolaştırırken teknolojin ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını, artı ve eksi yanlarını da bilmemiz gerekiyor. Teknoloji nedir diye bir açıklama yapmamız gerekirse, teknoloji insanoğlunun yaşamı içerisinde faydalanabileceği yetenek, araç ve bilgi deposudur. İnsanoğlunun ihtiyaçlarına en uygun şekilde tasarlanan teknoloji ürünleri, gerekli tüm bilgi ve yeteneğin karşılanmasına da zemin hazırlıyor.Sadece bununla sınırlı kalınmayarak teknolojinin aynı zamanda sanayi dalını içerisine alarak yapılan üretimlerden, kullanılan araç gereçler ve aletlerine kadar kapsayan bilgi olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlık tarihinin geçmişine göz attığımızda ise hem bilimin hem de mühendislik alanının önceden ortaya çıkmış olduğunu görebiliyoruz. Mühendislik çalışmalarından tutunda bilimi de en güzel şekilde içerisine alan teknoloji, günümüz koşullarında keşiflere yön vermesiyle de biliniyor.

Teknoloji Neden Bu Kadar Önemli?


Attığımız her bir adımda artık teknoloji ile yüz yüze gelir hale geldiğimiz şu günlerde insanlarda doğal olarak Teknoloji Neden Bu Kadar Önemli? Sorusunu kara kara düşünmeye başlıyor. Bu kadar önemli olmasının altında yatan sebeplerden biri olarak insan ihtiyaçlarına yönelik olması ve insan gücünün yetersiz kaldığı anlarda boy göstermesidir. İşin sadece yetenek bölümüyle ilgilenmeyi bir de bilgi alanına göz attığımızda ise teknoloji sayesinde bilgiye en kolay şekilde ulaşma şansına sahip oluyoruz. Hatta her geçen gün teknoloji vasıtası ile yeni kavramlar, yeni yenilikler ve buluşları keşfediyoruz.  İnsan hayatında ki sorunları çözebilmek ve ihtiyaçların minimum zaman dilimi içerisinde çözüme kavuşturulmasını sağlamak adına teknolojiye fazlası ile ihtiyaç duyulur hale gelmeye başladı. Teknolojinin önemi günlük yaşantımızın bir parçası haline dönüşmeye başlamasıyla evlerimizde son teknolojik ürünlere rastlamamız da kaçınılmaz oldu. Üstelik hangi eve gidersek gidelim bir teknoloji ürünüyle karşılaşıyoruz. Sadece ev desek yalan olmaz mı? Bunun haricinde iş yaşantımızdan, ofis ortamlarına, endüstriyel alanlardan sanayi dallarına hatta tüm sektörlere kadar hemen her yerde teknoloji ürünleri yer alıyor. Hatta teknolojiyle o kadar iç içe bir yaşam sürmeye başladık ki artık teknoloji olmadan bir gün bile yapamaz oluyoruz. Teknoloji insanlarda artık bağımlılık yaratmış durumda. Teknolojik ürünler sayesinde bundan böyle yapacağınız işlerinizi saatlerce değil saniyeler içerisinde yapıyor olmanız da önemini bir kez daha ortaya koymaya yardımcı oluyor. Teknoloji denince aklımıza daha çok donanım araçları geliyor. Bilgisayardan, televizyona, cep telefonundan, beyaz eşyalara kadar hemen her şey teknoloji içerisine giriyor. Eğer teknolojiyi doğru şekilde kullanırsanız sizin için daha yararlı olmaya başlayacaktır. Teknoloji üretebilmemiz içinde mutlaka bilgiyi harmanlamamız gerekmektedir.

Teknolojinin Gelişimi


İnsan hayatının daha kolay sürdürebilir olması için teknoloji önemlidir. Bakıldığında ulaşım araçlarının gelişmesi, hızlı iletişim kanalları aracılığı ile iletişimin yayılması hep teknolojinin günümüze kadar taşımış olduğu artılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Mobil cihaz kullanımlarının yanı sıra bilgisayardan hemen her şeye kadar iletişimin yaygınlaşmasını sağlamayı başaran teknoloji, aynı zamanda tasarruf sağlamış ve tüm sektörlerde ara hizmetleri azaltmaya en iyi şekilde yardımcı olmuştur diyebiliriz. Hem zamandan hem de iş gücünden en iyi şekilde tasarruf yapılabilmesi adına teknolojinin gelişimi ve önemini bir kez daha anlamış bulunuyoruz. Ayrıca teknolojinin gelişmesiyle birlikte devletler birbirlerine karşı üstünlük sağlamaya da başlamışlardır. Teknolojiyi kullanmayan ülkelere göz attığımızda ise daha çok gelişimden uzak kalmış olan ülkelerin olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz.  Fakat bilinmesi gereken bir diğer önemli husus ise teknolojinin olumlu yanları olduğu kadar olumsuz yanlarının da olduğu söyleyebiliriz. Bu yüzden teknoloji konusunda bir denge oluşturmak son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Teknolojinin Faydaları Nedir?


Teknoloji ve internet vasıtası ile artık dünyada ki pek çok kişiye anında ulaşıyor olmanız teknolojinin faydalarından birisini ister istemez ortaya koymaktadır. Teknolojinin yararları yaşamımıza girmesiyle birlikte yaşam standartlarımızda da bir artış durumu yaşanmaya başlamış bulunuyor. Sadece bununla sınırlı kalmayarak teknoloji her bir sektörün gelişmesine fayda sağlamıştır. İnsanlar artık teknoloji sayesinde yorulmadan tüm işlerinizi en hızlı şekilde yapabiliyor hale gelmeye başlamıştır. Tıp alanında gelişmeler yaşandı ve sağlık sorunları ülkemizden kalktı. Teknolojiyle birlikte eğitim daha da kolaylaşmış ve modern hale gelmiştir. Teknolojinin faydaları bu yüzden çok fazla diyebilmek mümkündür.

Teknolojinin yararları maddeler halinde

  • Teknolojinin ilerlemesiyle tıp gelişti

  • Ulaşım da gelişmeler yaşandı

  • Haberleşme ağları daha da fazla esnek hale getirildi. İnsanlar birbirleri ile etkili bir iletişim yoluna girdiler.

  • Verilere daha kolay ve hızlı şekilde giriş yapılabilme olanağı sağlanmış oldu.

  • Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte insanlar zamandan tasarruf yapma şansını elde etmiş oldular.

  • Ülkelerin gelişmesinde ve uygarlık yaşamasında teknolojinin büyük bir payı olduğunun altını çizmek mümkündür.

  • Teknoloji, bilgiye daha hızlı şekilde erişip bilinçlenmemize de yardımcı olmaktadır. Teknoloji sayesinde bilmediğimiz pek çok şeyi artık en kolay haliyle öğrenebilmekteyiz.

  • Teknolojik ürünler sayesinde insan gücünün yetişmediği durumlarda yararlanılmaktadır. Böylelikle insanlar çok fazla yorulmadan bile işlerini kısa süre içerisinde bitirebilme şansına sahip olmaktadırlar.

  • İnsanların düşünce ve duygularını daha fazla insanlara yansıtmasında teknolojinin rol oynadığını belirtmek isteriz.

  • Teknoloji ürünleri içerisinde yer alan matbaa, hayatımız için olmazsa olmazlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Basılan kitaplar sayesinde pek çok insan artık bilgi konusunda kendisini geliştirmeye başladı. İnsanların daha fazla bilgi edinmesini sağlayan teknoloji hayatımız için önemli bir parça haline gelmeye başlamış bulunuyor.

  • Teknoloji sayesinde hayatımız daha güvenli bir ortama dönüşmeye başladığı da bir gerçektir. Güvenli bir yaşam isteniyorsa teknolojiden kesinlikle yoksun kalınmaması gerekmektedir.

  • Tarih bölümüyle ilgili olarak da teknolojiden yararlandığımız doğrudur. Neden derseniz geçmişimiz ve geleceğimiz hakkında daha net bilgilere sahip olmak istediğimiz an ilk işimiz olarak teknolojiye yöneliyor ve bir araştırma içerisine giriyoruz. Özellikle teknoloji sonrasında hayatımıza internetin de dâhil olmasıyla birlikte artık hemen her şeyi çok rahat şekilde öğrenebilmemiz de mümkün hale geliyor. Teknolojinin olumlu yanları sayesinde aslında hayatımızı daha sorunsuz ve istediğimiz düzeyde yaşama şansına farkında olmadan sahip olmaya başlıyoruz.

Teknoloji doğru şekilde kullandığı andan itibaren ise insanın yararına olan önemli bir ihtiyaç olarak ön plana çıkacaktır. Çünkü teknoloji sadece bununla sınırlı kalmayarak insanların yalnızca yaşam tarzını değiştirmiyor bunun haricinde de hayatın daha kolay bir ortama dönüşmesine en iyi şekilde yardımcı oluyor. Teknolojinin en çok katkı sağladığı alanlardan birisinin de tarıma yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Hızla artışa geçen dünya nüfusunun karnını sorunsuz şekilde doyurabilmek adına mutlaka tarım ürünlerine fazlası ile ihtiyaç duyulmaktadır. Artık tarım sektöründe bile elimizi çok fazla sürmemize gerek kalmadan tüm işleri en hızlı yoldan yapabilme ayrıcalığına erişmiş oluyoruz. Tabi ki gözden kaçmaması gereken bir diğer önemli konu ise teknolojinin her ne kadar insan yaşamına büyük yönde artısı olduğu görülse de yanlış şekilde teknoloji kullanımları da faydadan çok insanlara zarar vermesine neden oluyor. Bu yüzden mümkün mertebe teknoloji en doğru şekilde kullanmanız gerektiğini söylemek isteriz.

Teknolojinin Zararı Nedir ?

Günümüz koşullarında teknolojinin faydası olduğu kadar zararları da bulunuyor. Kendimizi kontrol altında tutmadığımız zamanlarda ise ne yazık ki bu tür zararlar ön plana çıkabiliyor. Zihinsel ve fiziksel sağlığımız açısından da pek çok zararlarının olabileceğini söylemek mümkündür. Teknolojinin zararları nelerdir diye merak eden kişiler için şu şekilde belirtebiliriz.

Soyutlanma Hali

Teknolojiyle iç içe olan kişiler de en sık rastlanılan zararlardan biri olarak ise soyutlanma hali ön plana çıkar. Müzik dinleyerek, bilgisayarda vakit harcayarak ya da mobil de gezinerek tüm çevreden kendisini tamamen soyutlamaya çalışmaktadır. Teknoloji insanın ister istemez yaşamdan kopmasına zemin hazırlamaktadır.

Sosyal Beceri Eksikliklerinin Ortaya Çıkması

Sosyal beceri eksiklikleri teknolojiyle çok haşır neşir olan insanlar da son dönemde ortaya sıklıkla çıkan durumlardan birisi olarak göze çarpmaktadır.

Obezitelik

Arkadaşlarla online şekilde konuşmak, video oyunu oynamak, iş başında zamanını teknoloji ürünlerle geçirmek doğal olarak insanlarda pek de rastlanılmak istenmeyen obezitelik vakalarını da ortaya çıkarmaya neden olacaktır.

Depresyon Hallerinin Yaşanması

Depresyon hali çok sık şekilde yaşanmaya başlanır. İnsanlar kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kötü hissetmeye başlayacaklardır. Üstelik hayatımıza giren teknolojinin olumsuz etkileri yalnızca bununla da sınırlı kalmamaktadır. Tüm bunların haricinde aşırı yeme yemek isteğinin yanı sıra spor ve egzersiz gibi faaliyetlerden uzak durma sorunları da beraberinde getirir. İnsan bulunduğu yaşam alanı içerisine takılı kalarak adeta depresyon ile karşı karşıya kalmak zorunda olmaya başlayacaktır.

Uyku Alışkanlıklarının Başlanması

Teknolojiyle birlikte artık kötü uyku alışkanlıkları da ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bakıldığında insanların hemen hepsi artık online aktiviteler içerisinde yer almaya başlamış durumda. Bu durumda doğal olarak zaman içerisinde uyku dengesizliklerin yaşanmasına neden oluyor.

Gizliliğin Kalmamış Olması

İnternetin artık hayatımızda yer etmiş olması ile birlikte gizlilikte doğal olarak ortadan kalkmaya başladı. Özellikle kişisel bilgilerimizi saklı tuttuğumuz zamanlar doğal olarak geri de kalmaya başladı. Çoğu kişi artık çeşitli virüsler kullanarak kötü niyetli yollara başvurarak tüm güvenlik unsurlarını darmadağın etmiş olduğu da açık şekilde gözler önüne serilebiliyor. Çoğu insanlar aynı zamanda düzenbazlık yapmak adına hemen ilk iş olarak sahte hesaplar açmaya başlıyor. Tüm bunlarla başa çıkabilmeniz de artık sizin elinizde olmaya başlayacak. Bakıldığında artık insanların çoğu, özellikle arkadaşlık sitelerinde bu tür yollar aracılığı ile kandırılmaya mahrum bırakılıyor diyebiliriz.

Sosyal Bağların Azalmaya Başlaması

İnsanlarla olan ilişkiler teknolojinin hayatımıza girmesiyle ortadan kalkıyor. Sosyal bağların azalmaya başlaması artık teknoloji yüzünden oluyor. Teknolojinin yaratmış olduğu bir diğer önemli etkilerin başında sosyal bağların aileler, arkadaş çevreleri arasında azalmaya başlaması diyebilmemiz de mümkün olacak. Teknoloji ne yazık ki olumlu yönleri ile karşımıza çıktığı kadar olumsuzluklarıyla da ön plana çıktığı oluyor. Bu yüzden insanların teknoloji ile arasında ki bağlantılarda dengeyi koruması son derece önemlidir. Aksi takdirde teknoloji bağlılığı gibi olumsuz bazı faktörlerde ortaya çıkabilecektir. Teknoloji bağımlısı olduğunuz andan itibaren ise kafayı yiyecek noktaya gelebilmeniz kaçınılmaz olacaktır. Hayatımızın her alanında kullanmış olduğu teknolojiden maksimum oranda bir verim alabilmemiz adına ise mutlaka teknoloji ile olan ilişkilerimizin ölçülü olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Çok sık teknolojiyle iç içe olmanız bel, boyun ve baş ağrıları gibi sağlık sorunlarının zaman içerisinde yaşanabilme ihtimalini de arttırabiliyor. Bu yüzden daha dikkatli olunması gerektiği gözden kaçırılmaması ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder