Müslüman Nedir, Müslüman Ne Demek

Müslüman Nedir, Müslüman Ne Demek, Müslüman olmanın şartları - imanın şartları nelerdir. 

Müslüman İslam dinini kabul etmiş ve kendini bu dine adayıp inanan kişidir. Müslüman olmak için Allah’ın buyurduğu şartları yerine getirmiş olmak gerekir, bu gereğin başında kelime-i şehadet getirerek Allah’a koşulsuz şartsız iman etmektir. Eğer Müslüman bir ailenin çocuğuysanız, doğrudan Müslüman olarak dünyaya gelmiş oluyorsunuz. Müslüman ne demek, diye sorulduğunda kısa ve öz bu tanım yapılır.

Müslüman Olmanın Şartları (İmanın Şartları)

Müslüman olmak için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor, bu şartlar 5 maddede sıralanmıştır.

1- Kelime-İ Şehadet Getirmek

2- Namaz Kılmak

3- Ramazan da Oruç Tutmak

4- Zekât Vermek

5- Hacca Gitmek

Bu şartları sağlamak her Müslümanın görevleri içerisindedir. Ancak bazı hususlar bu şartları yerine yetirmesine engel olabilir, örneğin maddi durumunuz yerinde değildir ve hacca gitmek için yeteri kadar birikiminiz yoktur. Yine yeteri kadar paranız olmadığı için zekât da veremeyebilirsiniz. Bu bir Müslümanı Müslümanlıktan çıkarmadığı din adamları tarafından söylenmektedir.

Bu şartları uyguladığınızda iyi bir Müslüman olduğunuz anlamına gelmiyor tabi ki, önemli olan Müslümanlığın bütün gerektirdiği ahlakı öğrenmektir. Şöyle açıklamak gerekirse, bütün namazları kaçırmaz, bütün oruçları eksiksiz kılarak, zekât vererek ve hatta hacca bile gitseniz, bir kişinin hakkını yediğinizde bu kul hakkına girer ve yüce Allah kul hakkına karşı insanları uyarmıştır ‘benim huzuruma ne ile gelirseniz gelin affederim ancak kul hakkı ile gelmeyin’ diye buyurmuştur. İnsanları rahatsız etmek, yalan söylemek, hırsızlık yapmak, öldürmek ve birçok şekilde insanlara ve canlılara zarar vermek büyük günahların başında gelir. Her türlü ibadetinizi yapsanız bile iyi bir insan değilseniz bu sizin Müslümanlığınızdan eksiltir.

Müslüman olmayan biri ile karşılaştığınızda onunla kötü geçinmek, ve onu ötekileştirmek kötü bir davranıştır. Sonuçta o inanmıyorsa bile onu sorgulamak ve yargılamak yüce Allah’ın görevidir. Atalarımızın dediği gibi her koyun kendi bacağından asılır değimi bu konu hakkında açıklayıcı bir söz olmuştur.

Din ve Ahlak Bilgisi

Din ve ahlak bilgisi dersinde öğrendiğimiz gibi iyi bir Müslüman nedir konusunu dikkatlice okumak gerekiyor ve öğretmenlerimizden ve din adamlarından bu konu hakkında eksik kalmış bilgilerimizi tamamlamalıyız. Eğitim görmüş her insanın bildiği üzere dersin ismi din ve ahlak bilgisi dersidir. Buradan çıkaracağımız en kısa anlam, din çok önemlidir ama ahlaklı bir insan olarak Allah’a iman edersek iyi Müslüman olmuş oluruz. Bu yüzden dersin adı din ve ahlak bilgisi dersidir.

İyi Bir Müslüman Nedir ve Nasıl olunur?

Müslüman ne demek denildiğinde iyi bir Müslüman nedir ve nasıl olmalıdır aklımıza gelmelidir. Her türlü kötü düşünceden ve eylemden uzak bir kişi iseniz ve Müslümanlığın getirdiği şartları sağlıyorsanız, iyi bir Müslümansınızdır. Eğer Müslüman gibi görünüp insanlara zarar verici davranışlarda bulunuyorsanız, özellikle kul hakkı yiyorsanız bu sizi hem iyi bir insan yapmaz hem de iyi bir Müslüman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder